Actief in de Ardennen

De Ardennen zijn zeer geliefd bij sporters. Een weekendje mountainbiken met vrienden of meedoen aan één van de vele toertochten die er in de regio gehouden worden zijn slechts enkele mogelijkheden. Er is hier voor ieders wat wils. De doorgewinterde fanatiekeling gaat hier naartoe om een weekend te survivallenen en zich te meten met de krachten van de natuur.
Voor wie het wat rustiger aan wil doen is een wandeling door één van de prachtige Ardense bossen of natuurparken zeker de moeite waard. De RAVelpaden lenen zich perfect voor een mooie lange rustige fietstocht door prachtige omgeving.
Wie wat meer snelheid wil, zoekt de kartbaan of een echt race circuit op. Wie wil er nou niet op een echt formule 1 circuit rijden?



Wandelen

De Ardennen is de plek bij uitstek voor mooie lange wandelingen in de natuur. De prachtige natuur en het heuvelachtige landschap lenen zich perfect voor vele verschillende wandelingen. In ieder dorp kun je hier wel een wandeling vinden. In totaal zijn er in de Ardennen vele honderden wandelpaden.
Deze wandelingen verschillen erg qua karakter. Zo zijn er wandelingen die bijna geheel over verharde wegen lopen en hierdoor ook geschikt om met een wandelwagen te lopen. Andere wandelingen sturen je langs smalle onverharde paden, langs kleine riviertje en dwars door de blubber.
Bij de plaatselijke information touristique kun je in de meeste gevallen een kaart kopen met hierop de wandelroutes in de omgeving. De medewerker van het agentschap kan je in de meeste gevallen wel wat uitleg geven over de aard van de routes en de zwaarte ervan.
De meeste wandelingen in de Ardennen worden aangegeven met witte rechthoekige bordjes met hierop een gekleurd teken.

Mountainbiken

De Ardennen zijn het Walhalla voor mountainbikers. De grillige vorm van de heuvels zorgen ervoor dat zelfs de meest ervaren mountainbikers het moeilijk kunnen krijgen. In totaal zijn er meer dan zestig routes door de Ardennen. Bij de plaats Houffalize is er tevens een downhill parcours.
De routes worden hier aangeduid met het internationale mountainbike teken. Dit is een driehoek met daaronder twee cirkels. De meeste routes zijn goed bewegwijzerd, maar het kan altijd een keer voorkomen dat je een bordje mist of dat er een bord achter de struiken verscholen staat. Het is daarom verstandig om altijd een routekaart mee te nemen.
De verschillende mountainbike routes nemen je mee langs smalle hobbelige afdalingen, dwars door kleine riviertjes en bijzonder steile beklimmingen. Na een rondje door de Ardense modder zijn zowel de mountainbike als de bestuurder toe aan een stevige poetsbeurt.
Voor wie niet in het bezit is van een eigen mountainbike zijn er in de Ardennen genoeg verhuurbedrijven te vinden.

Wielrennen

Door het heuvelachtige karakter van de streek komen er ieder jaar vele wielrenners naar de Ardennen toe. Zelf de heuvels bedwingen die de profs tijdens één van de Ardense koersen opfietsen. De voor wielrenners bijna afschrikwekkende namen zoals de La Redoute, Mur de Huy, Stockeu, Le Rosier en de Wanneranval zijn hier allemaal te vinden.
Het gehele fietsseizoen worden er hier toertochten georganiseerd door verschillende verenigingen. Tijdens deze toertochten kunnen er verschillende afstanden gereden worden. Hierdoor kunnen wielrenners van elk niveau aan de toertochten deelnemen. Enkele voorbeelden van populaire toertochten zijn Luik-Bastenaken-Luik, Tilff-Bastogne-Tilff, Gran Fondo Ardennaise,La Philippe Gilbert, La Chouffe Classic, Géants des Ardennes en de Tour de Namur. Tijdens deze toertochten word je onderweg voorzien van eten en drinken. Op deze rustplaatsen is er in veel gevallen een mecanicien aanwezig.

Paardrijden

De Ardennen zijn een prachtige plek om te paardrijden. Het is hier na het fietsen en wandelen waarschijnlijk de populairste bezigheid. Dit blijkt uit het feit dat er alleen al in de Ardennen meer dan zeventig maneges zijn. Deze verschillen erg als het gaat om grote en aantal paarden en pony’s die er geherbergd worden. Bij sommige van deze maneges kun je tijdelijk of voor een langere periode je eigen paard of pony stallen. Bij de meeste van deze maneges kun je een paard of pony huren om een tochtje te maken door de bossen van de Ardennen. In de buurt van veel maneges vind je speciale paden die hiervoor zijn uitgezet. Deze worden in de meeste gevallen aangegeven met een hoefijzer.
Een andere mogelijkheid om met je eigen paard in de Ardennen te vertoeven is door een huisje huren met een paardenweide en een kleine stal. Hiervan zijn er nog niet veel te vinden, maar het aantal huiseigenaren die dit aanbieden groeit gestaag.

Kajakken

De populairste watersport in de Ardennen is het kajakken. De rivieren de Lesse, Ourthe en Amblève zijn hierbij verreweg het populairst. Dit mede doordat er langs deze rivieren er een aantal kano verhuurbedrijven zitten. Deze brengen je met kano en al naar je startpunt waarna je zelf de weg terug mag peddelen naar het eindpunt. Op de rivieren de Lesse, de Ourthe, de Warche, de Vesdre, de Semois, de Viroin en de Amblève mag het hele jaar gevaren worden. Dit is in de zomermaanden vaak onmogelijk door de lage waterstand.
Op enkele andere rivieren is het tijdens sommige maanden van het jaar ook toegestaan om te kajakken. Hiervoor dien je in de meeste gevallen in het bezit te zijn van een eigen kajak, omdat de kajak verhuurbedrijven dun bezaaid zijn.
Bij de kajak verhuur kun je in de meeste gevallen een waterdichte ton huren voor spullen die niet nat mogen worden(telefoon, portemonnee ect). Bespaar hier niet op! De kans dat de kajak een keer omgaat, is altijd aanwezig. Draag tijdens het kajakken stevig schoeisel voor het geval je een keer uit moet stappen. De stenen op de bodem van de rivier zijn glad en onaangenaam voor je blote voeten.

Raften

Raften op één van de rivieren in de Ardennen kan alleen maar bij hoog water. De grootste kans hierop heb je in de winterperiode. Het grote nadeel hiervan is echter dat het dan behoorlijk koud kan zijn, zelfs met een wetsuite aan.
Op een raft kun je met minimaal zes en maximaal twaalf personen plaatsnemen. Daarna ga je met elkaar de verschillende stroomversnellingen in de rivier te lijf. De Ourthe en de Amblève zijn de populairste rivieren voor het raften. Voor aanvang van de tocht krijg je instructies over hoe de raft te besturen is en hoe te handelen in gevaarlijke situaties. Tijdens het raften is het dragen van een reddingsvest verplicht.

Fietsen

Enkele jaren geleden was het voor de minder sportieve fietser zo goed als onmogelijk om langer fietstochten te maken in Ardennen. Dit is sinds de komst van de RAVeL paden veranderd. RAVel is de afkorting van Réseau Autonome de Voies Lentes. Deze fiets- en wandelpaden liggen veelal op plekken waar vroeger de treinen reden. Hierdoor komen geen steile hellingen voor en ondervindt je geen last van gemotoriseerd verkeer.
In de meeste gevallen bestaan de RAVelpaden uit strak asfalt. Echter in sommige delen van de Ardennen is hier net iets minder geld aan uitgegeven en bestaat het RAVelpad uit grind vermengd met mos en andere planten.
De verschillende RAVelpaden zijn met elkaar verbonden waardoor je prachtige lange tochten kan maken door de Ardennen. Een populaire route is die tussen de Duitse stad Aken en het in Luxemburg gelegen dorpje Troisvierges. Tijdens deze 125 kilometer lange tocht, genaamd Vennbahn, kom je enkele van prachtigste plekjes in de Belgische Ardennen tegen.

Survivallen

Voor wie van survivallen houdt, is er in de Ardennen keuze genoeg. Voor de minder getrainde survivallers is er bijvoorbeeld een dagprogramma waarbij men een trektocht door de bossen onderneemt. Tijdens deze tocht kom je dan allerlei hindernissen tegen. Zo moet je bijvoorbeeld door twee touwen een rivier oversteken.
Voor de meer doorgewinterde survivaller zijn er meerdaagse tochten waarbij je de nachten in de bossen van de Ardennen doorbrengt en het eten boven een kampvuur moet klaarmaken. Tijdens deze meerdaagse tochten moet je lange hiketochten lopen, zware mountainbike tochten fietsen en door weer en wind over één van de Ardense rivieren kajakken of raften.
Er zijn bij meerdere gespecialiseerde bedrijven dit soort weekenden te boeken. Ieder bedrijf houdt er zijn eigen regels en indeling van de tocht op na.

Hindernisbanen/ Challengerparcours

Op een aantal plaatsen in de Ardennen kun je een zogenaamd hindernisparcours doen. Op enkele meters boven de grond moet je door tal van hindernissen je weg zien te vinden tussen de bomen. Tijdens deze manoeuvres heb je natuurlijk wel een veiligheidsharnas aan die geborgd zit aan een veiligheidslijn.
Bij het plaatsje Durbuy ligt een Challengerparcours dat uit meer dan vijftig hindernissen bestaat. Voor de echte durfals wordt dit parcours afgesloten met een meer dan dertig meter hoge tokkelbaan.
Net over de grens in Frankrijk bij het plaatsje Fumay ligt het Aventure Parc waar onder andere een sensationeel parcours ligt. Hier kan men ook een tokkelbaan van 110 meter hoogte nemen over de Maas.



Karten

Er zijn in de Ardennen meerdere kartbanen te vinden. Sommige hiervan zijn in de openlucht en anderen overdekt. Boven op de heuvel bij het stadje Bouillon tegenover het Kasteel van Bouillon ligt een openlucht kartbaan van ongeveer 400 meter. Bij het plaatsje Aye is er ook een kartbaan in de openlucht te vinden. Eén van de bijzonderste outdoor kartbanen is echter het circuit van Spa-Francochamps. Op dit officiële formule 1 circuit kun je op gezette tijden karten. Bij het stadje Durbuy is er ook een kartbaan te vinden.
In de plaatsen Eupen, Floreffe, Fleron en in de buurt van Sankt Vitz zijn er indoor kartbanen.

Klimmen

In de Ardennen zijn er meerdere klimwanden te vinden. Deze zijn echter allemaal eigendom van de gemeente of zijn in particulier bezit. Het zonder toestemming beklimmen van een van deze wanden is verboden. Alleen bergbeklimmers die in het bezit is van een klimjaarkaart mogen deze wanden wel beklimmen. Deze klimjaarkaarten zijn onder andere te koop bij de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.
Op enkele plaatsen in de Ardennen is het mogelijk om onder begeleiding een wand te beklimmen en deze hierna te abseilen. In de omgeving van de plaatsen Namen , Luik, Durbuy en Houffalize zijn er klimwanden te vinden.

Zwemmen

De vele rivieren in de Ardennen zijn niet echt geschikt om in te zwemmen. Gelukkig zijn er in meerdere plaatsen en steden gemeentelijke zwembaden te vinden. Stel je hier niet te veel van voor, maar voor een regenachtige dag is het een prima tijdverdrijf.
Bij de plaatsen Froidchapelle en Vielsalm is er een subtropisch zwemparadijs met glijbanen stroomversnellingen en een golfslagbad.
Diegenen die wat meer rust zoeken kunnen terecht in de thermen van Spa. Al eeuwen lang komen de welgestelden van Europa naar deze Ardense stad toe voor een bezoek aan zijn helende bronnen. Het water dat in de baden gebruikt wordt is hetzelfde water dat wij hier in de fles kopen.

Wintersport

In de Ardennen kun je in wintermaanden, mits er genoeg sneeuw valt, uitstekend skiën en langlaufen. De kans op sneeuw ligt hier iets hoger dan in Nederland, maar er is hier geen sprake van sneeuwzekerheid.
Als er sneeuw ligt kun je op meerdere plaatsen skipistes en langlaufbanen vinden, die voornamelijk in het gebied onder de stad Luik liggen. Er zijn hier geen kilometers lange pistes zoals je ze in de traditionele wintersportgebieden kan vinden. De lengte van de verschillende pistes ligt ergens tussen enkele honderden meters en een kilometer. Bij de meeste skipistes is er een skilift aanwezig.
Na langdurige sneeuwval kun je op veertig verschillende plaatsen in de Ardennen langlaufen. De lengte van deze banen verschilt sterk per regio en gebied. Bij de diverse startpunten kun je voor een klein bedrag een complete uitrusting huren.