Bezienswaardigheden in de Ardennen

In de Ardennen zijn er tal van attracties te vinden, in ieder dorp zit er wel een kinderboerderij of staat er een monumentale kerk. Omdat het hierdoor moeilijk is de bomen door het bos te zien hebben we hieronder een aantal van de hotspots van de Ardennen verzameld. De lijst is verre van compleet, maar beslaat volgens ons een groot deel van de Ardennen.
Voor wie één van de attracties of bezienswaardigheden gaat bezoeken is verstandig om te weten dat sommige toeristische attracties in de zomermaanden behoorlijk druk kunnen zijn. Vooraf thuis kaartjes bestellen of via internet reserveren is in sommige gevallen mogelijk en kan teleurstelling aan de kassa voorkomen. Wie onverhoopts toch geconfronteerd wordt met een te druk attractiepark of een bordje “volzet” bij de grot rondleiding kan altijd een alternatieve bezienswaardigheid vinden. Er is in de Ardennen meer dan genoeg te beleven.Grotten van Han

Net buiten het dorpje Han-sur-Lesse bevinden zich de grotten van Han. Deze grotten zijn al meer dan honderd jaar één van de populairste attracties van de Ardennen. Om de grotten te bezoeken dien je een kaartje te kopen in het dorp en van hieruit wordt je met een treintje of een open safariwagen naar de grotten gebracht. Van hieruit neemt de gids je mee voor een rondleiding door de grotten. Deze rondleiding neemt je mee langs smalle gangen en grote ondergrondse zalen. De bekendste zalen van de grotten van Han zijn de Trofeezaal, de Wapenzaal en de Koepelzaal. De Koepelzaal hoort tot de grootste ondergrondse zalen van Europa. In de Wapenzaal wordt je getrakteerd op een lichtshow met mysterieuze muziek. Eenmaal uit de grot wacht een kleine wandeling terug naar het dorp. Onderweg kom je een grote speeltuin en het archeologisch museum tegen.

Abdij van Orval

Bij het dorpje Villers-devant-Orval ligt de Abdij van Orval. Deze abdij is bekend van zijn gelijknamige bier en ligt in het zuidelijkste deel van de Ardennen niet ver bij de Franse grens . De abdij stamt uit de twaalfde eeuw, maar is door eeuwen heen meerdere malen verwoest en weer opgebouwd. Aan het einde van de achttiende eeuw werd de abdij bijna geheel verwoest door de Franse revolutionaire troepen. Pas aan het begin van de twintigste eeuw werd de abdij weer opgebouwd en kreeg het zijn huidige vorm.
De Abdij van Orval is het gehele jaar te bezoeken. Tijdens een bezoek aan de Abdij krijg je een film te zien over het kloosterleven en de geschiedenis van de abdij. Hierna kun je een genummerde wandeling lopen langs enkele historische delen van de abdij. Je komt dan onder andere een kruidentuin, fontaine Mathilde, een expositie over het bier Orval en de resten van de oude abdij van Orval tegen. De wandeling wordt afgesloten met een bezoek aan het museum over de geschiedenis van de Abdij.

Kasteel van Bouillon

Hoog boven het stadje op de rechteroever van de rivier de Semois staat het kasteel van Bouillon. De oudste delen van dit kasteel stammen uit de achtste eeuw na Christus. De beroemdste bewoner van dit kasteel was Godfried van Bouillon. Hij leefde aan het eind van de elfde eeuw en was één van de leiders van de eerste kruistocht. Deze kruistocht was succesvol en hierdoor werd Godfried van Bouillon Voogd van het Heilig graf. Het kasteel is het gehele jaar te bezoeken. Tijdens een bezoek aan het kasteel word je doormiddel van genummerde borden door de verschillende ruimtes van het kasteel geleid. Bij de ingang kan je een boekje of een audiotoer kopen die je informatie bij de verschillende nummers geeft. In de zomermaanden en in de schoolvakanties wordt er op het binnenplein van het kasteel een roofvogelshow gegeven.

Riveo

Bij het dorpje Hotton ligt het museum Riveo waar je alles te weten kan komen over het leven in- en rond de rivier. In het museum zijn in totaal zestien aquaria te vinden en een twaalf meter lange reconstructie van een rivierarm. Hierdoor krijg je een goed beeld van het van het onderwaterleven in de Ardense rivieren. Er zijn tevens enkele themavoorstellingen te vinden die altijd in het verband staan met de rivier. Het thema van deze voorstellingen wisselen om de paar jaar.
Op het buitenterrein van het museum is er een thematische midgetgolfbaan te vinden en zijn er enkele thematuinen. Tijdens een wandeling over het domein van het museum kom je een Kloostertuin, een Renaissancetuin, een Moorse tuin, en een labyrinttuin tegen.

De watervallen van Coo

De watervallen bevinden zich in de rivier de Amblevé bij het dorpje Coo. Het is één van de oudste en bekendste toeristische attracties van de Ardennen. De watervallen van Coo zijn vijftien meter hoog. Langs de watervallen loopt een trap waardoor je op elke hoogte een kijkje kan nemen naar de watervallen.
Vanaf het themapark Plopsa Coo heb je mooi uitzicht op de watervallen. De watervallen van Coo zijn voor veel mountainbikers en wandelaars het start en eindpunt van hun tocht. Er vertrekken van hieruit meerdere wandelingen en mountainbiken routes die je in sommige gevallen langs het stuwmeer van Coo en de bijbehorende waterkrachtcentrale voeren.

Plopsa Coo

Bij het dorpje Coo niet ver van Trois Point ligt het studio 100 themapark Plopsa Coo. In dit pretpark kom je alle bekende figuren uit de studio 100 stal tegen. Zo is er een achtbaan gemaakt met Wickie de Viking, een draaimolen met de figuren uit Mega Mindy en een wildwaterbaan waar je Maya de Bij en haar vriendjes tegenkomt. Natuurlijk mogen Gert en zijn zijn kameraad Samsom niet ontbreken. Het park is het gehele jaar geopend. Een bezoek in de regen is niet aan te raden, omdat bijna alle attracties zich in de buitenlucht bevinden.
Je kunt hier kiezen of je een passe-partout koopt voor alle attracties of een rittenkaart waarbij je zelf een selectie kunt maken welke attracties je bezoekt. Naast enkele snellere attracties zijn er voor de kleinere kinderen draaimolens, botsauto’s en springkussens te vinden. Van oudsher is hier ook een kabelbaan naar het uitzichtpunt en een rodelbaan. Met een treintje kun je het nabij gelegen dierenpark bezoeken.

TIP: koop je tickets voor Plopsa Coo online met korting

Circuit Spa-Francorchamps

Net buiten de stad Spa in de provincie Luik ligt het zeven kilometer lange Circuit Spa-Francorchamps. Het eerste circuit werd hier in het begin van de jaren ’30 van de vorige eeuw aangelegd. De lengte hiervan bedroeg toen nog veertien kilometer. In de loop van de jaren is er veel veranderd aan het circuit dat tot het jaar 2000 nog deel uitmaakte van de openbare weg. In 2007 is het circuit voor het laatst gerenoveerd, zodat Circuit Spa-Francorchamps blijft voldoen aan de eisen van de formule 1.
Op het circuit worden er met regelmaat dagen georganiseerd waarbij je met je eigen auto op het parcours mag. Tijdens deze “Public Driving Experience” mag je in totaal vier runs maken verdeeld over de dag. Deze dagen hebben geen competitief karakter, maar zijn vooral bedoeld voor de liefhebbers van de racesport.

Het wildpark van Bouillon

Net buiten het stadje Bouillon bevindt zich in het heuvelachtige landschap het wildpark van Bouillon, lokaal aangeduid als Le Parc Animalier de Bouillon. In dit wildpark leven ongeveer zeventig verschillende diersoorten en herbergt meer dan tweehonderd dieren. In de beginjaren van het park leefden er hier voornamelijk dieren die van oorsprong in de Ardennen voorkwamen. Al snel werd de collectie uitgebreid met enkele dieren die elders in Europa voorkomen. Tegenwoordig leven er hier dieren die uit alle hoeken van de wereld komen.
Het is echter wel even wennen om leeuwen, tijgers en zebra’s door de Ardense bossen te zien lopen. Het park is mooi en ruim opgezet tussen de bossen van de Ardennen. Vooral de geiten, runderen en andere grazers hebben hier behoorlijk wat ruimte vergeleken met de dieren die hier in dichte kooien leven. Bij de dierentuin bevindt zich tevens een grote buitenspeeltuin.

Mardasson Monument

Net buiten de stad Bastogne ligt het oorlogsmonument Mardasson met het bijbehorende museum. De officiële naam van dit vijfpuntige oorlogsmonument is Mémorial du Mardasson. Dit oorlogsmonument is gebouwd ter nagedachtenis aan het Ardennenoffensief waarbij 76.000 Amerikaanse soldaten om het leven kwamen. Op het monument staan de namen van alle Amerikaanse staten in grote bronzen letters. In het midden van de Mardasson ligt een plaquette met hierop de tekst “POPULUS BELGICUS MEMOR 4. VII. MCMXLVI LIBERATORIBUS AMERICANIS”. Wat Latijns is voor Het Belgische volk gedenkt zijn Amerikaanse bevrijders – 4 juli 1946. Het monument is via een smalle wenteltrap te beklimmen. Bovenop heb je een prachtig uitzicht over de stad Bastogne en zijn omgeving. Op enkele plaquettes wordt uitgelegd hoe de verschillende stellingen lagen tijdens het beleg van Bastogne.

Citadel van Namen

Hoog boven de stad Namen torent de Citadel van Namen uit. Vanaf deze oude verdedigingswerken heb je dan ook prachtig uitzicht over de stad. De citadel kijkt uit over het punt waar de Samber de Maas instroomt. Vroeger was de citadel van Namen door zijn strategische ligging één van de belangrijkste verdedigingswerken langs de Maas. De oudste delen van het complex stammen uit de middeleeuwen. In de eeuwen hierna is de citadel meerdere keren verbouwd, vergroot en gerenoveerd. Dit gebeurde voor het laatst in het begin van de negentiende eeuw door de Hollanders. De citadel is tegenwoordig gedeeltelijk gratis te bezoeken. Alleen als men een bezoek wil brengen aan één van de onderaardse gangen of aan één van de gebouwen dient men een toegangsticket te kopen. Op het terrein van de citadel van Namen bevindt zich de Parfumerie-atelier Guy Delforge.

Brasserie d’Achouffe

In het dorpje Achouffe in het noordelijke deel van de provincie Luxemburg ligt de Brasserie d’Achouffe. De brasserie is vooral bekend om zijn Kabouterbier en vestigde zich hier in 1982. Sindsdien is de la Chouffe uitgegroeid tot een populair Belgisch biertje dat tegenwoordig in heel België en op veel plekken in Nederland te verkrijgen is.
De brasserie is in 2006 overgenomen door de brouwerij Duvel Moortgat. Sindsdien is het bier niet alleen meer te verkrijgen in de grote 0,75 centiliter flessen, maar ook in de typische Duvel flesjes. Met de overname van Duvel is ook de bierfontein die voor de spontane gisting van het bier zorgde verdwenen uit het dorpsgezicht.
De brasserie, behorende bij de brouwerij is dagelijks geopend. Hier kan men naast de verschillende soorten Chouffe bieren ook enkele streekproducten proeven. Veel van deze streekproducten worden hier vanzelfsprekend gemaakt met het Chouffe bier.

Kasteel Lavaux-Sainte-Anne

Aan de rand van het dorp Lavaux-Sainte-Anne ligt het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne. De oudste delen van dit kasteel stammen uit de dertiende eeuw. Pas in de zeventiende eeuw werd hier het woongedeelte bijgebouwd. In het kasteel bevinden zich tegenwoordig drie musea die allen met het vroegere leven op het kasteel te maken hebben. De drie musea hebben als thema Leven van de heren, natuurmuseum en het Landelijke leven in de famenne.
Naast het kasteel kan er bovendien een bezoek gebracht worden aan het vochtige gebied. Tijdens deze wandeling kom je langs vijvers moerassen en weiden waar schapen grazen. Bij het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne kun je een museumshop en een restaurant vinden.

Kasteel van Celles Vêves

Enkele kilometers buiten het prachtige dorpje Celles ligt het kasteel van Celles Vêves. Dit bijzonder mooi gerestaureerde kasteel stamt oorspronkelijk uit de achtste eeuw na Christus en heeft sindsdien enkele verbouwingen ondergaan. Het kasteel kreeg zijn huidige uitstraling in de tijd van de Renaissance door de verbouwing van Louis de XV van Frankrijk. Het kasteel heeft in totaal zes torens waarvan vier grote en twee kleinere.
Het kasteel kan een groot deel van het jaar bezocht worden. Tijdens een bezoek aan het kasteel wandel je door enkele prachtig ingerichte kamers met meubelen uit de achttiende eeuw. Je kan het kasteel tevens met een gids bezoeken. Dit moet je echter vooraf reserveren. Kinderen die het kasteel bezoeken worden voorzien van toepasselijke kleding.

Euro Space Center

In 1991 is langs de E411 bij afrit 24 het Euro Space Center gebouwd. Een bezoek aan dit dynamisch museum bestaat uit twee delen. Binnen is er op ware grote een replica van het Amerikaanse ruimteveer de Space Schuttle nagebouwd. Verder word je hier alles uitgelegd over het Columbus Laboratorium en het Internationaal Ruimtestation. Een dynamische film vertelt je alles wat je wilt weten over ons zonnestelsel en de bijbehorende planeten. Er worden hier met regelmaat tentoonstelling gehouden.
Op het buitenterrein van het Euro Space Center is ons zonnestelsel op schaal nagebouwd, dit ongeveer ter grote van een voetbalveld. Er is tevens een speeltuin te vinden voor de kleintjes. Ook staan er enkele antennes die de ruimte afspeuren naar een teken van leven. Op het terrein van het Euro Space Center kun je een leerzame wandeling van ongeveer zes kilometer maken. Sinds 2013 is het tevens als individuele bezoeker mogelijk om begeleid bezoek te volgen en een deel van de astronautentraining of een ruimtemissie te beleven.

Houtopia

In het dorpje Houffalize ligt de kinderattractie Houtopia. Anders dan de naam doet vermoeden is dit geen houten speeltuin maar een educatief centrum. De naam Houtopia is een samenvoeging van de namen Houffalize en Utopia, de ideale wereld. De ideeën om Houtopia te bouwen kwamen na de Tweede Wereldoorlog. Houffalize was zwaar getroffen en bijna geheel verwoest. De inwoners van het dorp wilden geen traditioneel oorlogsmonument bouwen, maar iets wat gericht was op de toekomst.
Een bezoek aan Houtopia bestaat uit drie delen. Een film over de rechten van het kind, een ontdekkingspeeltuin met verschillende leerzame spellen, opdrachten en een grote buitenspeeltuin met allerlei klim- en klautertoestellen. Houtopia is het gehele jaar geopend behalve op de zaterdag. Tijdens de schoolvakanties is deze attractie ook op zaterdag geopend.

Kasteel van Modave

In het zuidwestelijke deel van de provincie Luik ligt het kasteel van Modave, dat plaatselijk ook bekend staat als Château des Comtes de Marchin. Dit van oorsprong middeleeuws kasteel werd in de zeventiende eeuw gedeeltelijk verwoest waarna het zijn huidige uiterlijk kreeg. In de zomermaanden is dit prachtige kasteel met zijn prachtige opkamers geopend voor het publiek. In totaal kunnen er twintig ingerichte kamers bezocht worden. De kamers zijn geheel in stijl aangekleed met oude wandtapijten, meubilair en servies. Na een bezoek aan het kasteel van Modave kan men de prachtig aangelegde Franse tuinen en de paardenstallen uit de zeventiende eeuw bezichtigen.

De Leisteengroeve Ardois'Alle in de Alle-sur-Semois vallei

De leisteengroeve in de Alle-sur-Semois vallei werd meer dan zestig jaar geleden gesloten. Voor deze periode moesten de vrouwen en mannen die in deze mijnen werkte bijzonder zwaar en bijna onmenselijk werk verrichten in de groeve. In de jaren 90 van de vorige eeuw werd de mijn omgebouwd en geschikt gemaakt voor bezoek. Tijdens een bezoek aan de voormalige mijn krijg je een film te zien over het bewerken van leisteen. Hierna word je door de leisteengalerijen geleid die allemaal door mensenhanden zijn gebouwd. Er is tevens een zaal te vinden waarin de verschillende werktuigen getoond worden die gebruikt werden voor de bewerking van leisteen.