Handig om te weten

Als je op reis gaat naar de Ardennen is het handig om te weten waar je rekening mee moet houden tijdens je verblijf. Of het nu om een langere vakantie gaat of een weekendje weg. Op deze pagina vind je enkele praktische tips en reisinformatie die je daarbij helpen. Hoewel de Ardennen relatief dicht bij huis liggen zijn de voorzieningen toch anders en in sommige gevallen minder voor de hand liggend dan wij Nederlanders in ons dichtbevolkte land gewend zijn. Het is bijvoorbeeld handig om te weten wanneer bepaalde bezienswaardigheden gesloten zijn en waarom. Goed voorbereid op vakantie gaan kan een hoop ongemakken voorkomen.



Reisdocumenten

De Ardennen horen net als de rest van België tot de Schengenlanden, waartoe ook Nederland hoort. Dit houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen, deze moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs. Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Drinkwater

Het kraanwater is hier uitstekend te drinken en heeft net als in Nederland weinig tot geen bijsmaken. Voor wie echter het zekere voor het onzekere wil nemen kan het beste water uit een fles drinken of het kraanwater eerst koken voordat je het drinkt. Op meerdere plaatsen in de Ardennen kom je pompen of natuurlijke bronnen tegen. Het drinken van dit water is af te raden.

Drugs

In België geldt een ander gedoogbeleid dan in Nederland ten opzichte van softdrugs. Het voor eigen gebruik bezitten van één wietplant is hier toegestaan. In het openbaar of in het bijzijn van kinderen drugs gebruiken is hier verboden. Het verhandelen van alle soorten soft en/of harddrugs is hier streng verboden. Hierop kunnen zware geldboetes en zelfs gevangenisstraffen staan. Het invoeren van drugs is illegaal en overtreders zullen worden opgepakt en voorgeleid.

Elektriciteit

In België, en dus ook in de Ardennen, is de voltage en de vorm van de stekkers gelijk aan die van Nederland. Je kunt dan ook zonder problemen de stekkers van al je elektrische apparaten hier in het stopcontact steken.

Feestdagen

Een aantal van de nationale feestdagen die in België gevierd worden kennen wij in Nederland ook zoals nieuwjaarsdag( 1 januari), Kerstmis (25 december), witte donderdag, goede vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren (deze zijn alle variabel).
Feestdagen die alleen hier gevierd worden en wij niet kennen zijn de Dag van de Arbeid (1 mei), Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart (15 augustus), Allerheiligen(1 november), wapenstilstand (11 november) en Carnaval wat variabel is. Veel toeristische attracties zullen op deze dagen juist geopend zijn in tegenstelling tot veel winkels, supermarkten en overheidsgebouwen. Carnaval is geen officiële feestdag maar wordt wel hier wel uitbundig gevierd. Veel van de winkels zullen tijdens de carnaval gewoon geopend zijn.

Geld

België heeft net als Nederland de euro en hier kan men overal mee betalen. De prijzen van de gemiddelde supermarkt liggen net iets hoger dan wij gewend zijn in Nederland. Pinautomaten zijn er schaars, maar tegenwoordig kun je in zo goed als alle winkels, restaurants en toeristische attracties met je Nederlandse pinpas betalen.
Als je een huisje hebt gehuurd in de Ardennen moet je vaak bij aankomst je borg contant afrekenen. Dit krijg je na vertrek weer op je bankrekening gestort. Hiervoor moet je wel je IBAN en BIC nummer aan de verhuurder geven.

Telefoon en internet

Het mobiele telefoonnetwerk in de Ardennen is over het algemeen erg goed. Op de meest afgelegen plaatsen heb je vaak nog goed bereik. Hetzelfde geldt voor het 4G netwerk. Echter in veel oude huisjes met dikke leistenen muren is het bereik slecht en moet je bij een raam of deur gaan staan, in sommige gevallen zelfs buiten, om een normaal gesprek te kunnen voeren.
Steeds meer vakantiehuisjes worden met wifi uitgerust. De internetverbinding is hier vaak iets trager dan wij in Nederland gewend zijn maar dit is zeker niet storend. Veel restaurants en andere horeca gelegenheden bieden tegenwoordig gratis wifi aan.

Tanken

Er zijn in de Ardennen meer dan genoeg tankstations te vinden. Alleen voor degenen die op lpg rijden is het vaak wat moeilijker om een tankstation te vinden. Als je in de buurt van Luxemburg bent loont het om even om te rijden, aangezien de brandstofprijzen hier een behoorlijk stuk lager liggen.

 

Openingstijden

Globaal genomen gelden hier ongeveer dezelfde openingstijden als in Nederland. Met als cruciaal verschil dat alle bakkers hier op zondagochtend geopend zijn. In de toeristische plaatsen zijn tevens de supermarkten en andere winkels vaak op zondag geopend.
Voor veel toeristische attracties geldt dat ze gesloten zijn in de wintermaanden. Dit verschilt echter erg per attractie. Sommige zijn alleen in de maand januari gesloten en sommigen van 1 november tot 1 april. Voor veel attracties geldt wel dat ze tijdens de schoolvakantie geopend zijn.
Controleer van te voren goed of de desbetreffende attractie geopend is. Voor een dichte deur staan is altijd vervelend.

Tijdsverschil

België ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en de zomer- en wintertijd lopen hier gelijk.

Taal

De hoofdtaal in de Belgische Ardennen in Frans en in een klein gedeelte wordt er Duits gesproken. Op veel toeristische plaatsen wordt er echter gewoon Nederlands gesproken, al zullen de mensen dat hier niet gelijk laten blijken. Vaak nadat je in je beste Frans en met je handen en voeten een vraag heb gesteld zullen ze deze in het Nederlands beantwoorden.
In zo goed als alle attracties en bezienswaardigheden zijn er informatiefolders in het Nederlands te vinden. Dit geldt ook voor de plaatselijke information touristique.

Veiligheid

De Ardennen zijn in principe net zo veilig als Nederland en de rest van België. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.
Als je tijdens het jachtseizoen gaat wandelen of fietsen is het verstandig om eerst uit te zoeken waar er gejaagd wordt. Dit staat vaak aangeplakt bij de plaatselijke information touristique en anders kan de medewerker hiervan je vaak verder helpen. Eenmaal bij het bos aangekomen staat het vaak nogmaals gemeld op een oranje bord met hierop de datum dat er in een bepaald gebied gejaagd wordt.
In het donker zijn de wegen hier bijzonder slecht verlicht en in het heuvelachtige landschap is het verstandig om snelheid hierop aan te passen.
In het voor- en najaar valt er hier bijzonder veel neerslag waardoor de rivieren buiten hun oevers kunnen treden. De stroming in de rivier is tijdens deze periode behoorlijk sterk.