In de Ardennen zijn er veel gezellige kleine dorpjes en pittoreske stadjes te vinden; teveel om allemaal tijdens een bezoek aan de Ardennen te bezichtigen. Kies daarom enkele leuke dorpjes en plaatsen de buurt van je vakantieadres uit om te bezoeken. Het hier onderstaande overzicht beslaat maar een klein deel van alle dorpen en steden in de Ardennen. Het zijn volgens ons echter wel de grootste en populairste steden en dorpen in de Ardennen.
Iedere plaats in de Ardennen heeft zijn eigen charme en karakter en in sommige gevallen ook een eigen biertje. Verwacht echter geen kosmopolitische toestanden. De voorzieningen in de meeste Ardense plaatsen zijn vrij basic. Alleen in de grotere steden kun je goed shoppen. Op deze pagina wordt een aantal plaatsen in de Ardennen kort en bondig beschreven.
Steden & dorpen in de Ardennen
Luik
Luik is de grootste stad in de Belgische Ardennen en hoofdstad van de provincie Luik. Het is een oude industriestad met een prachtig centraal plein en een mooie oude binnenstad. De wijken hieromheen zijn echter minder aantrekkelijk en doen wat verwaarloosd aan.
Net buiten het centrum van de stad ligt het in 2009 vernieuwde treinstation Luik-Guillemins. Dit futuristisch ogende bouwwerk van de architect Santiago Calatrava is een bijzondere verschijning.
In Luik zijn er tal van prachtige musea en bezienswaardigheden te vinden. De bekendste hiervan zijn Musée des Transports en commun du Pays de Liège, Musée de la Vie wallonne, het Museum voor moderne en hedendaagse kunst en het Paleis van de Prinsbisschoppen en de Sint-Pauluskathedraal. In Luik is er veel hoogteverschil tussen de verschillende delen van de stad. De Montagne de Bueren, een trap met 374 treden, is een mooi voorbeeld van hoe ze dit in Luik oplossen.
Namen
Namen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en één van de grootste steden van de Ardennen. De stad bulkt van de bezienswaardigheden. Zo zijn er een aantal prachtige kerken en andere middeleeuwse gebouwen te vinden. Het hoogtepunt van een bezoek aan Namen is echter de citadel van Namen. Deze middeleeuwse citadel torent hoog boven de stad uit. Vanaf de citadel heb je een prachtig uitzicht over de stad Namen.
In Namen staan er twee universiteiten met meerdere faculteiten binnen de stad. Hierdoor is Namen een typische studentenstad waar altijd iets te beleven valt.
Een leuke manier om de stad te verkennen is via een stadswandeling. Bij de plaatselijke information touristique kun je een gratis plattegrond van deze stadswandeling verkrijgen. Tijdens de stadswandeling kom je langs het Belfort van Namen, de Saint-Loupkerk, de Halle al’Chair, Sint-Aubankathedraal en alle andere bezienswaardigheden van de stad.
wil je weten wat je allemaal op één dag kunt zien in Namen; neem dan een kijkje op Namen in 12 uur.
Bastogne/Bastenaken
Bastogne is bij de wielrenners beter bekend onder zijn Nederlandse naam Bastenaken. Van oudsher is dit het keerpunt is bij de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik. De naam Bastogne is voor veel mensen verbonden aan de Tweede Wereldoorlog en dan vooral het Ardennen offensief. Er staan in Bastogne meerdere musea die je hieraan herinneren. De bekendste hiervan is het Bastogne Historical Center met het Mémorial du Mardasson dat net buiten Bastogne ligt.
Het hele stadje staat tot op de dag van vandaag nog steeds in het teken van de Tweede Wereldoorlog en de slag om de Ardennen. Zo staan er op meerder plaatsen herdenkingstekens en staat er op de Place General McAuliffe nog een oude Shermantank. Veel van de oude stad Bastogne is er tegenwoordig niet meer over. Alleen de Sint-Pieterkerk en de Poort van Trier zijn oude bezienswaardigheden die het Ardennenoffensief hebben overleefd.
Arlon/Aarlen
In het meest zuidoostelijke deel van de Belgische Ardennen ligt het stadje Arlon, bij ons ook wel bekend als Aarlen. Arlon is de hoofdstad van de provincie Luxemburg en is de kleinste provinciale hoofdstad van België. Arlon is een oude stad en hoort tot de drie oudste steden van het land. Er zijn hier nog enkele resten te vinden uit de Romeinse tijd. Enkele bezienswaardigheden van de stad zijn het Archeologisch museum, Musée Gaspar, Sint-Donatuskerk en de Sint-Maartenskerk met zijn bijna honderd meter hoge toren.
Een leuke snelle manier om de stad te bewonderen is via de stadwandeling. De kaart van deze wandeling kun je gratis bij de plaatselijke information touristique ophalen. De wandeling start ook vanaf dit punt. De wandeling neemt je mee naar de hoger gelegen Sint-Donatuskerk vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad Aarlen. De musea in de stad zijn op de zondag en maandag voor een groot deel van het jaar gesloten.
Bouillon
In het zuidelijkste deel van de Belgische Ardennen ligt het stadje Bouillon op de oevers van de Semois rivier. Bouillon is een middeleeuws stadje dat vooral bekend staat om het kasteel van Bouillon. De eerste delen van dit kasteel stammen uit het begin van de achtste eeuw en zijn uitgehakt tussen de leistenen rotsen. In de eeuwen hierna is het kasteel meerdere malen verbouwd en herbouwd. Het kasteel van Bouillon is dagelijks geopend voor bezoekers.
Bij de plaatselijke information touristique bevindt zich de Archéoscope Godefroid de Bouillon. Tijdens een show wordt met behulp van de modernste technieken verteld hoe de eerste kruistocht onder leiding van Godfried van Bouillon verliep. Net buiten Bouillon bevindt zich het wildpark van Bouillon. Hier vind je een grote diversiteit aan dieren.
Durbuy
Durbuy noemt zichzelf het kleinste stadje van Europa. Of dit helemaal waar is, weet ik niet, maar het is wel een mooi oud stadje in het hart van de Ardennen aan de oever van de Ourthe. Durbuy is grotendeels gespaard gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog waardoor het zijn oude karakter heeft kunnen behouden. Het centrale marktplein van het stadje staat vol gezellige restaurants en barretjes.
Net buiten het stadje liggen enkele bungalowparken die populair zijn bij de toeristen. Net buiten Durbuy ligt Radhadesh. In dit door de Hare Krishna opgeknapte kasteel kun je rondleidingen volgen en meer te weten komen over de levensstijl van deze religieuze groepering. Vanuit Durbuy vertrekken er meerdere fiets- en wandeltochten.
La Roche
La Roche en Ardenne is waarschijnlijk de populairste toeristische bestemming in de Belgische Ardennen. Het hele jaar is het stadje gevuld met toeristen die door het kleine centrum lopen. De gezellige Belgische cafés zijn hier een groot deel van het jaar gevuld met toeristen uit Nederland.
La Roche en Ardenne is voor veel buitensporters het start- en eindpunt van hun tocht. Er vertrekken van hieruit meerdere mountainbike tochten en wandelingen. Enkele van deze wandelingen zijn geschikt voor een kinderwagen. La Roche en Ardenne ligt aan het einde van een bekende kajaktocht over de Ourthe.
Enkele bezienswaardigheden in het dorp zijn het oorlogsmuseum en het kasteel van La Roche. Net buiten het stadje ligt het wildpark van La Roche en Ardenne. In dit wildpark krijg je een goed beeld van welke dieren er allemaal in de Ardense bossen leven en hebben geleefd. Bij het wildpark ligt een grote buitenspeeltuin.
Spa
Spa is een prachtige oude stad dat voornamelijk bekend vanwege zijn gelijknamige bronwater en zijn thermale baden. De stad staat al eeuwen bekend om zijn bronwater. Al in de achttiende eeuw kwamen hier die Europese aristocraten naartoe om te kuren. Met de komst van het casino werd de naam van de stad voorgoed gevestigd. Spa was voordat het grote publiek de Ardennen ontdekte de grootste toeristische trekpleister van de streek.
Als je door Spa rondloopt, zie je nog veel terug van de oude rijkdom van de stad. Veel oude statige huizen en hotels bepalen hier het straatbeeld. In Spa staat de oude Koninklijke villa van koningin Marie-Henriëtte van Oostenrijk waarin tegenwoordig enkele musea gevestigd zijn. In het oude centrum van het stadje ligt het Park van Sept Heures met het Marie-Henriettepaviljoen en het paviljoen de Petits Jeux. Ieder jaar wordt er in Spa het festival Francofolies georganiseerd. Dit is het grootste Franstalige festival van België.
Saint Hubert
Saint Hubert is een klein dorpje in het westelijke deel van de provincie Luxemburg. Het dorpje is voornamelijk bekend door de Basiliek van Sint-Hubertus. De oudste delen van deze basiliek stammen uit de elfde eeuw na Christus. De eeuwen hierna is de basiliek meerdere malen uitgebreid en verbouwd. In het begin van de achttiende eeuw kreeg de basiliek zijn huidige vorm. De basiliek maakte onderdeel uit van het klooster van Saint Hubert. In de kerk staat het praalgraf van Sint Hubertus. Hieraan heeft het dorpje zijn naam te danken.
Saint Hubertus staat tevens bekend om zijn uitgestrekte jachtgebieden. In de herfst en wintermaanden wordt er hier volop gejaagd. Hierdoor zijn grote delen van de bossen verboden gebied voor wandelaars en fietsers. Tijdens een wandeling door het dorp, kan het voorkomen dat je een zwijn boven een open vuur geroosterd ziet worden.
Sankt Vith
Sankt Vith is een klein stadje in het oostelijke deel van de provincie Luik in het Duitstalige deel van België. Samen met de stad Eupen is het één van de twee steden in het Duitstalige deel van de Ardennen. Sankt Vith heeft een belangrijke regionale functie met veel winkels, een aantal supermarkten en een information touristique.
Het is een oud stadje dat vroeger geheel was ommuurd door een stadsmuur. Hier is echter alleen nog de Bücheltoren van over. De Neo-Romaanse Vitus-Basiliek en het Heimatmuseum zijn andere populaire bezienswaardigheid in het stadje. Net buiten Sankt Vith ligt het dorpje Rodt waar op een heuvel het biermuseum van Rodt ligt. In dit museum worden meer dan 4000 verschillende bierflesjes tentoongesteld. Natuurlijk kun je sommige bieren proeven.
Stavelot
Stavelot is een klein stadje aan de oevers van de Amblevé in het centraal oostelijke deel van de Ardennen. Het is een oud stadje dat al in de vroege middeleeuwen werd gesticht. Het duurde echter nog eeuwen voordat het uitgroeide tot een klein stadje.
Enkele bezienswaardigheden van Stavelot zijn de Abdij van Stavelot, de Sint-Sebastiaanskerk en de oude historische binnenstad. In de Abdij van Stavelot zitten tegenwoordig drie musea, een bibliotheek, een cultureel centrum en een kunstgalerie.
Stavelot bevindt zich aan de voet van de Stockeu. Deze heuvel met een maximale stijgingspercentage van meer dan 20 procent is al jaren één van de scherprechters in de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. De heuvel was één van de favorieten van de Belgische wielerheld Eddy Merckx, waarvan hier een standbeeld staat.
Dinant
Het middeleeuwse stadje Dinant ligt in het zuidelijke deel van de provincie Namen aan de rivier de Maas. Hoog boven de stadje ligt de citadel van Dinant die in vroegere tijden de stad moest verdedigen tegen aanvallen vanaf de Maas. Vanuit Dinant kun je de citadel bereiken met een kabelbaan. Eenmaal boven bij de citadel aangekomen vind je ook een speeltuin en een restaurant. In de citadel kun je een rondleiding volgen waarbij alles verteld wordt over de geschiedenis van de citadel en de stad Namen.
Dinant is de stad van de Saxofoon. Adolf Sax de uitvinder en naamgever van de saxofoon is hier geboren en leefde er de eerste jaren van zijn leven. De uitvinder wordt groots geëerd in de stad met een standbeeld en een eigen museum. Op de Charles de Gaulle-brug over de Maas staan meerdere saxofoons die door verschillende kunstenaars zijn vormgegeven en beschilderd.
Trois Ponts
Trois Ponts is een klein dorp op de plaats waar de Amblevé en de Salm samenkomen. Het dorp ligt op de kruising tussen de plaatsen Stavelot, Coo en Grand-Halleux. In het dorp zitten enkele supermarkten en een klein gemeentelijk zwembad. Aan de kruising in het dorp zijn enkele cafés te vinden en staat een frietkraam. Net buiten het dorp kan men in de wintermaanden skiën op de Val de Wanne. Bij deze skipiste zit Val de Wanne. Hier vind je het grootste houten labyrint ter wereld.
Malmedy
Malmedy is een klein oud stadje in het centrale deel van de Ardennen in de provincie Luik. Het stadje is ontstaan nadat de bisschop van Maastricht Remaclus hier in de zevende eeuw een abdij liet bouwen. Het stadje ligt op de taalgrens en heeft door de eeuwen heen zowel de Franse als de Duitse taal als voertaal gekend. Tegenwoordig spreekt het overgrote deel van de inwoners Frans, maar worden alle openbare stukken nog altijd tweetalig gepubliceerd.
De Sint-Pieter, Paulus en Quirinuskathedraal in Malmedy was vroeger de hoofdzetel van het Bisdom Eupen-Malmedy. De kerk is tegenwoordig één van de grootste toeristische trekpleisters van de stad. Naast de kerk staat het Malmundarium. Hier worden met regelmaat exposities georganiseerd. Ook is hier de plaatselijke information touristique gevestigd. In Malmedy staat het oorlogsmuseum Baugnez 44 dat herinnert aan het bloedbad van Malmedy.
Net buiten het stadje ligt het dorpje Bellevaux waar het gelijknamige bier gebrouwen wordt. De Brasserie de Bellevaux kan bezocht worden.
Houffalize
Dit dorpje in het noordelijke deel van provincie Luxemburg wordt wel gezien als de mountainbike hoofdstad van de Ardennen. Vanuit dit gezellige dorpje vertrekken meerdere mountainbikeroutes en wordt ieder jaar een driedaags mountainbike evenement, genaamd HOT, gehouden. Dit staat voor Houffalize Open Tour. Voor de echte waaghalen bevindt zich net buiten het dorp een downhill parcours.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het dorpje zwaar getroffen en zijn bijna alle huizen in het dorp verwoest. De Romaanse middeleeuwse kerk is één van de weinige gebouwen die dit bombardement door de geallieerde troepen heeft doorstaan. In de kerk ligt een middeleeuwse gisant van Diederik II van Houffalize. Tegenover de Sint-Catharinakerk staat het leerzame centrum Houtopia. Houtopia is een initiatief van de inwoners van Houffalize die geen oorlogsmonument wilden, maar iets wat op de toekomst gericht was. Bij Houtopia bevindt zich een grote buitenspeeltuin die na een bezoek aan het centrum bezocht kan worden.
Verviers
Verviers is een voor Ardense begrippen grote stad in het centrale deel van de provincie Luik. De stad ligt aan de rivier de Vesder die uiteindelijk samenvloeit met de Ourthe. Het is een oude industriestad die sterk opbloeide door de lakenindustrie in het begin van de negentiende eeuw. De welvaart van deze periode is nog steeds terug te vinden in de stad. Er staan hier meerdere monumentale panden zoals het oude gemeentehuis, het paleis van justitie en de twee belangrijkste kerken van de stad.
Enkele bezienswaardigheden in de stad zijn het museum voor wol en textiel, het Museum van Archeologie en Folklore, het museum voor schone kunsten en keramiek en de fontein van Ortman. Verviers is zeker geen bekende toeristische attractie in de Ardennen, maar zeker een bezoekje waard.
Rochefort
In het oostelijke deel van de provincie Namen ligt het stadje Rochefort. Het stadje dankt zijn naamsbekendheid aan het Rochefort bier dat in de abdij van Notre-Dame de Saint-Rémy gebrouwen wordt. Spijtig genoeg is deze abdij niet opengesteld voor het publiek.
Binnen de gemeente Rochefort liggen de grotten van Han bij het dorpje Han-Sur-Lesse. Deze grotten horen tot de grootste toeristische trekpleisters van de Belgische Ardennen. De grotten van Lorette- Rochefort en het Kasteel Lavaux-Sainte-Anne liggen binnen de gemeentegrenzen.
Net buiten Rochefort liggen de kasteelruïnes van Rochefort. Deze overblijfselen van een middeleeuws fort zijn alleen op afspraak te bezoeken.
Hoei/Huy
In het zuidwestelijke deel van de provincie Luik ligt het stadje Huy bij ons beter bekend als Hoei. Het stadje ligt op de plaats waar de Maas, de Hoyoux en de Mehaign samenvloeien. Het is een oud stadje dat nog veel van zijn authentieke karakter behouden heeft. Vooral het oude centrum van Huy zorgt ervoor dat er ieder jaar veel toeristen naar het stadje komen.
Net buiten Hoei ligt het Fort van Hoei dat ook wel bekend staat als het Hollandse Fort. Dit fort werd in de zeventiende eeuw door de Nederlanders op de resten van het Kasteel van Hoei gebouwd. Dit oude Kasteel is één van de vier wonderen van Hoei. De andere drie wonderen van de stad zijn het roosvenster uit de kerk, de oude fontein en de oude brug over de Maas. Bij de wielrenners is het stadje bekend om de muur van Hoei. Dit is de steilste beklimming tijdens de Waalse Pijl.