Weer en beste reistijd voor de Ardennen

Het weer in de Belgische Ardennen is waarschijnlijk nog het beste te vergelijken met het weer in Nederland. Het is gemiddeld genomen net iets natter en koeler. Verder zijn er meer overeenkomsten dan verschillen. In de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur net iets lager en komen er meer dagen met vorst voor.
De zomers zijn er warm en aangenaam zonder echt heet te worden; extreme gevallen daar gelaten natuurlijk. De kans op temperaturen die de tropische waarde van dertig graden passeren is echter vrij klein in de Ardennen, wat mede veroorzaakt wordt door de hoogteligging. Al met al hoeft het weer in de Ardennen geen reden zijn om de streek te mijden als vakantiebestemming.Klimaat

In de Ardennen heerst net als in de rest van België een gematigd maritiem klimaat. Dit wil zeggen dat door invloed van de Noordzee en de warme Golfstroom echte weersextremen in België niet snel voor zullen komen. De zomer- en wintertemperaturen liggen hier dan ook relatief dicht bij elkaar. De Noordzee en de warme Golfstroom hebben echter minder grip op de Ardennen dan op het meer westelijk gelegen deel van België. Hierdoor ligt de gemiddelde dagtemperatuur in de wintermaanden slechts enkele graden boven het vriespunt. De zomers zijn er aangenaam en maar zelden echt heel warm of heet. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in deze periode net iets boven de twintig graden Celsius.

Regen

Net als in Nederland en de andere delen van België kan het hier iedere dag van het jaar regenen. Er zijn twee piekmomenten in het jaar dat de gemiddelde neerslag iets hoger ligt. Deze zijn in de maanden december en januari en de maanden juli en augustus. Gemiddeld valt er hier op jaarbasis iets meer dan 1.000 millimeter aan neerslag. Dit is ongeveer de helft meer dan wat wij in Nederland gewend zijn.
Het is daarom ook onverstandig om zonder paraplu en regenkleding naar de Ardennen af te reizen. Controleer, hoe mooi blauw de lucht ook mag lijken, altijd de buienradar voordat je een lange wandeling of fietstocht gaat maken.

Winterweer

Van eind oktober tot en met eind april kan er hier winters weer voorkomen. De temperatuur kan hier dan ver onder het vriespunt zakken en er kan een grote hoeveelheid sneeuw vallen. Het is niet voor niets dat er in de Ardennen meerdere skipistes en langlaufbanen te vinden zijn.
Wees dus voorbereid en leg winterbanden onder je auto. In extreme gevallen heb je hier zelfs sneeuwkettingen nodig. De hoofdwegen in de Ardennen worden goed gestrooid dit is echter niet het geval op de secundaire wegen. Rij hier voorzichtig en probeer ze zoveel mogelijk te mijden!
In sommige delen van de Ardennen kan er in een korte periode meer dan een meter sneeuw vallen.

Extremen

Echte weersextremen zijn door het maritieme klimaat wat hier heerst uitgesloten. Het kwik kan hier in de zomermaanden in extreme gevallen oplopen tot boven de 35 graden Celsius. Dit zal echter nooit lang aanhouden. Extreem lage temperaturen kunnen hier in de wintermaanden echter ook voorkomen. Het kouderecord van België -30,1 graden Celsius en gemeten bij het plaatsje Rochefort in Ardennen. Tijdens periodes met extreem veel neerslag kunnen er overstromingen voorkomen.

Overstromingen

Er komen in de Ardennen regelmatig overstromingen voor. Het zijn dan voornamelijk de kleinere riviertjes die tijdens periodes van langdurige regenval buiten hun oevers treden. Het gevolg hiervan is dat als deze kleinere rivieren de grotere rivieren bereiken en dat deze dan ook buiten hun oevers kunnen treden. Een andere oorzaak van overstromingen in de Ardennen kan smeltwater zijn. Als na een langdurige vorst- en sneeuwperiode de dooi intreedt, hebben de riviertjes moeite om de grote hoeveelheden smeltwater af te voeren. Dit kan grote gevolgen hebben. Zo waren er in januari 2011 grote problemen in de lager gelegen delen van de Ardennen als gevolg van grote hoeveelheden smeltwater.

Klimaatstatistieken van de Ardennen

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van de Ardennen zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over de Ardennen. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van de Ardennen